شاتره با نام علمی Fumaria officinalis یک گونه از سرده شاتریان و از تیره شقایقیان می باشد.
این گیاه ؛ علفی ، یکساله با ساقهای شکننده کوتاه و شاخه دار است که دارای گل های نامنظم و برگ های بریده است که این برگ ها بوی دود داده و نیز دارای طعم تلخی هستند.
در ایران این گیاه اغلب در دامنههای زاگرس و نیز در دشت های بیجار کردستان ، اقلید فارس و کوهسرخ خراسان رضوی یافت می شود.
به شاتره در زبانه عامله بقلة الملك ، شاهترج و پیت پاپارا می گویند.
شاتره و ترکیبات تهیه شده از آن سرشار از مواد آنتی اکسیدان بوده که از مهم ترین خواص ها آن ، محافظت از کبد است.
برای درمان اگزما و بیماری های دیگر پوستی به کار می روند.
نکته جالب در مورد گیاه شاتره این است که استفاده از آن در فصل تابستان نیز امکان پذیر بوده و می تواند به سلامت بدن کمک بسیاری کند.
ترکیبات طبیعی گیاه شاتره
قسمت بالایی گیاه شاتره حاوی حدود یک درصد آلکالوئید طبیعی است و اکثر این الکالوئیدها از مشتقات بنزیل ایزوکنیولین هستند و مهم ترین این آلکالوئیدها شامل ، فومارین فوماری لین و سیناکتین می باشند.
هچنین میتوان به فلاوونوئیدها، اسیدهای گیاهی به ویژه اسید فوماریک و موسیلاژ اشاره کرد.
خواص گیاه دارویی شاتره
گیاه شاهتره که از نظر حکمای طب سنتی ، مرکبالقوی است یعنی در حرارت ، معتدل و خیلی خشک است و برخی آن را گرم و خشک دانسته اند که دارای خواص بی شماری از جمله خواص زیر است:
- درمان نیش زنبور
- مدرن سنگ ادراری و التهاب پروستات
- مفید برای آفت لثه
- تقویت کننده معده
- برطرف کننده خارش
- بازکننده گرفتگی طحال و کبد
- رفع کننده تهوع و استفراغ
- ضد حساسیت
- تصفیه کننده خون
- صفرا بر
- اشتها آور
- معرق
- رفع بیماری های پوستی
- ادرار آور
- ضد زردی
- تقویت لثه و جلوگیری از خونریزی آن
- هضم کننده غذا
ترکیبات ارگانیک و مختلف گیاه شاتره
- آب شاتره:
آب تازه شاتره برای درمانی بعضی از بیماری ها مانند یرقان به همراه شکر یا تمر هندی بسیار مفید است.
- مخلوط شاتره:
مخلوط کردن شاتره که یک مخلوط کاملا طبیعی است را با برگ گردو برای درمان بواسیر استفاده می کنند.
- ضماد شاتره:
استعمال مخلوط شاتره وحنا جهت درمان خارج ها.
- دمنوش:
از قسمت های خشک شده مانند برگ یا ساقه گیاه شاتره می توان به عنوان دمنوش در سه وعده استفاده کرد.
- شربت شاتره:
آب شاتره را به همراه شکر یا هلیله زرد برای تصفیه خون استفاده می کنند.
قبل از هر وعده غذا مقداری از عرق شاتره را در نصف استکان آب ریخته و میل کنید.
موارد منع مصرف:
طول دوران بارداری و شیردهی اطلاعات متناقضی وجود دارد و بهتر است در این دوران همچون عرق بید از شاتره و عرقیجان آن نیز استفاده نشود در کل از استفاده بیش از حد خودداری شود.
دیدگاه خود را بنویسید