زیره سیاه یکی از گیاهان بومی آسیا است که به خاطر عطر و مزه منحصر به فرد در انواع غذاها به کار می رود و با نام علمی Carum Carvi و نام سنتی کرویا نیز شناخته شده است و در زبان فارسی به نام های دیگری همچون زیره کرمانی ، شاه زیره و زیره کوهی نیز معروف است.
وقتی دانه های این گیاه خشک می شود به دانه زیره سبز شباهت بسیار دارند.
بذر زیره سیاه به دو شکل بیضی و دراز است.
این نوع زیره اغلب به طور وحشی در نواحی مرتفع و مرطوب میروید زیرا در طول رویش به آب فراوانی نیاز دار و دارای طبع گرم و خشک است که از آن ترکیبات زیادی یافت می شود که در ادامه با بعضی از آن ها آشنا خواهید شد.
بعضی از خواص درمانی زیره سیاه به عنوان گیاه دارویی
کاهش وزن
بهبود هضم
محرک بدن
مبارزه با پیری پوست
جمع کننده رطوبت بدن
معالجه ورم طحال و اسهال
ضد چاقی
ضد نفخ معده و سکسکه
افزایش شیر مادر
تنظیم قاعدگی
مقوی قوای جنسی
مقوی معده
مقوی کبد
برای مشاهده اثرات این عرق طیبعی و ارگانیک به خصوص اثرات ضد چاقی آن، نیم ساعت قبل از هر وعده غذا عرق زیره سیاه را میل کنید.
موارد استفاده از دانه های زیره سیاه
دانههای زیره سیاه را در انواع نان چاودار که یک نان سنتی در انگلیس است به عنوان طعم دهند استفاده می کنند.
همچنین از دانه های زیره سیاه در دسرهای طعم دار، سوپها، کالباسها، سبزیجات و استفاده می شود و نیز از دانه های زیره سیاه گاهی اوقات برای تهیه بعضی از انواع ترشی استفاده می کنند. از دیگر موارد مصرف دانه های زیره سیاه استفاده از آن در نوعی پلو است که به آن زیره پلو گفته می شود.
موارد منع مصرف :
زیاده روی در مصرف زیره سیاه مانند زیره سبز به علت طبع گرم ایجاد کهیر می کنند
همچنین دانه های زیره سیاه ممکن است تأثیر نامطلوب بر روی زنان باردار داشته باشند
و مصرف آن ها در دوران بارداری در شدیدترین حالت ممکن منجر به به زایمان زودرس یا سقط جنین در آن ها شود ‚
بنابراین خانم های باردار مثل هر ماده ی غذایی دیگر باید مصرف زیره سیاه را نیز تنها با دستور پزشک متخصص خود؛ به عمل آورند.
دیدگاه خود را بنویسید